Computerul tomograf
Computerul tomograf (CT) este un aparat care produce imagini, utilizând razele X. Aceste imagini sunt introduse în diverse softuri de reconstrucție care au ca și finalitate stabilirea unui diagnostic care va conduce la o eficiență maximă a tratamentului prescris de medicul dumneavoastră.
Atunci cand discutam despre „computer tomograf” (CT) ne referim la o tehnică imagistică de diagnostic. Este o tehnică neinvazivă care nu provoacă durere pacienților, oferă un număr mare de beneficii, dar care implică si anumite riscuri pentru anumite categorii de persoane.
Un computer tomograf oferă imagini în detaliu ale unor structuri din organismul persoanei testate, inclusiv ale oaselor, ale vaselor de sânge sau ale organelor interne. Scanarea efectuată cu un computer tomograf este tehnica imagistică de diagnosticare folosită cel mai adesea, fiind utilă și pentru ca medicul să poată stabili un plan eficient de tratament.
Ce să pregatesc pentru investigație?
În vederea examinării prin computer tomografie nu sunt necesare pregătiri deosebite cu câteva excepții, și anume în cazul coronarografiei, atunci cand medicul va organiza și conduce pregătirea pacientului. Pentru investigația prin computer tomografie veți fi așezat pe o masă care se deplasează în interiorul tomografului.
Este indicat ca în vederea stabilirii evoluției unei afecțiuni, să prezentați la examinare toate documentele medicale pe care le aveți (investigații computer tomografice vechi, analize de laborator, filme radiografice, bilete de externare, scrisori medicale din care să reiasă afecțiunile din antecedente). De asemenea este obligatorie precizarea existenței sarcinii, a reacțiilor alergice, a existenței afecțiunilor hepatice (hepatite cronice cu VHB,VHC, a cirozei hepatice și etiologiei acesteia), renale, tiroidiene.
În cazul tomografiei există două tipuri de proceduri:
- investigații native (fără administrare de substanță de contrast);
- investigații cu administrare de substanță de contrast.
Pentru obținerea unor examinări de bună calitate, sunteți sfătuiți:
- să nu consumați alimente cu aproximativ 4 ore înainte de examinare;
- să nu consumați băuturi alcoolice, carbogazoase sau cafea.
Pregătirea pacienților în vederea efectuării investigațiilor se face într-o încăpere dedicată pregătirii acestora.
Adminsitrarea substanței de contrast se face printr-o branulă cu ajutorul unei seringi automate. Substanțele de contrast au proprietatea de a fi opace la razele X, acestea fiind iodate.
Trebuie să colaborați îndeaproape cu personalul clinicii, mai ales în cazul în care este necesară examinarea prin tomografie, în inspir sau expir blocat, să nu vă modificați poziția pe masa de examinare în timpul scanării și să anunțați orice reacții în eventualitatea în care acestea apar, în urma administrării substanței de contrast. Din cauza injectării de volume mari și cu viteză de injectare mare pot apărea senzații de căldură, gust metalic în gură, ușoară șenzație de greață.
Despre toate aceste efecte minore secundare veți fi înștiințat la începutul investigației. Orice alte efecte percepute trebuie aduse imediat la cunoștința personalului, lucru posibil prin stația de comunicare pacient-personal a aparatului.
În timpul injectării este normal să simțiți o senzație de căldură în tot corpul. Această senzație de căldură este normală și ea dispare în câteva minute. Uneori este necesară reinjectarea substanței de contrast în timpul examinării prin computer tomografie sau repetarea scanării pentru prinderea unor timpi tardivi.
Avantajele computer tomografiei
Utilizarea unui computer tomograf pentru stabilirea diagnosticului și a planului de tratament oferă mai multe avantaje, mai ales atunci când este vorba despre urgențe, pentru că informațiile obținute în acest fel pot să indice dacă este necesară intervenția chirurgicală sau nu.
Printre avantaje se numară și faptul că tomografia computerizată este eficientă în a detecta cancerele si stadializarea, fiind o procedură precisă și rapidă. Computer tomografia poate să depisteze și eventuale tumori, hemoragii sau traumatisme cerebrale.
Un alt avantaj al acestei proceduri de examinare este acela că după scanare nu rămân urme de radiații în organism. Se poate apela la computer tomografie pentru a ghida proceduri precum aspirația cu ac sau biopsia.
Contraindicații
- alergii care produc urticarie
- eczeme sau astm bronsic
- prezența unei sarcini în evoluți
- boli cronice (diabet, insuficiență renală)
- claustrofobia
In funcție de densitatea țesuturilor din corp, razele trec diferit prin anumite zone ale organismului. La finalul investigației, rezultatul obținut este o imagine alb – negru alcatuită din diverse nuanțe de gri. Un computer tomograf presupune folosirea în acelasi timp a unui computer digital și a unui dispozitiv rotativ cu raze X, obținându-se în acest fel niște imagini detaliate, secționale – transversale ale unor parți din corp sau ale unor organe (rinichi, ficat, pancreas, plamani, creier sau coloana vertebrala).
Computer tomografia poate fi considerată o tehnică revoluționară de investigare medicală, pentru că permite medicilor să observe boli pe care înainte le puteau descoperi doar în urma unei intervenții chirurgicale sau a autopsiei. Există posibilitatea ca rezultatele obținute în urma testării cu un computer tomograf să difere de la un centru medical la altul. În cazul în care este nevoie de computer tomografie pentru un copil, parinții trebuie să ceară sfatul unui medic pediatru în prealabil.
Programări: programari@medical-one.ro
Office: office@medical-one.ro
+40 353 41 94 19
+40 770 20 10 20
Program clinică:
Luni-Vineri: 08:00-20:00