Ecografia pentru displazia de șold la sugari
Displazia de șold este o anomalie de dezvoltare și poate fi decelată clinic la naștere ca o instabilitate prin ușoară laxitate ligamentară sau insuficiență cotiloidiană cu tendința la excentare (iesire din articulatie).
Displazia sau luxația pot apărea înainte sau după naștere. Este necesară depistarea cat mai precoce la nou născut pentru că, netratată, are repercursiuni imediate și la distanță în evoluția copilului și a viitorului adult.
Tratamentul la sugarii la care se diagnostichează precoce ( primele 3 luni până la osificarea nucleilor capului femural),constă în aplicarea precoce a unui dispozitiv special care conduce la ameliorarea displaziei într-o perioadă scurtă cu dezvoltarea ulterioară corectă a șoldului și a dinamicii acestuia.
Este foarte importantă ecografia ca metodă de screening pentru toți nou născuții pentru că permite aplicarea tratamentului adecvat și eficient din timp.
De ce este necesară ecografia de șold ca metodă de screening la nou născuți ?
Ecografia este o investigație imagistică cu ajutorul ultrasunetelor și permite vizualizarea directă a structurilor fibro-cartilaginoase ale șoldului la nou născut (de preferat in primele 4-6 săptămâni cât capul femural are structură cartilaginoasă, pentru că după 4 luni se osifică iar ultrasunetele nu mai pot penetra)
Examinatorul (medicul cu competență în examinare musculo-scheletală) măsoară unghiul de acoperire osoasa “alfa” și unghiul de acoperire cartilaginoasă ”beta” ale capului femural.
Asfel, ca urmare a efectuării ecografiei, șoldurile se pot încadra ca fiind normale, displazice sau luxate și se pot lua măsurile adecvate din timp.
Programări: programari@medical-one.ro
Office: office@medical-one.ro
+40 353 41 94 19
+40 770 20 10 20
Program clinică:
Luni-Vineri: 08:00-20:00